På svenska In English 

Hallux Valgus

När stortån pekar innåt mot de andra tårna så är det ett tecken på Hallux valgus. Samtidigt får man ofta en stor knöl vid sidan på foten där stortån börjar. 

Ett vanligt sätt att minska smärta vid Hallux Valgus är att ha en tåspridare mellan stortån och övriga tår. Ofta leder Hallux Valgus till knölen vid stortåleden trycks utåt vilket skapar skav och tryck mot skorna. Då kan det vara bra med ett mjukt skydd som minskar trycket från skon.

Vad är hallux valgus?

Hallux valgus är det fackliga uttrycket för en felställning vid stortåleden, som medför att stortån blir sned och börjar peka inåt mot de övriga tårna. Tåleden trycks ofta ut vilket gör att det blir en knöl på sidan av foten. Knölen får ofta röd och irriterad hud och gör ibland ont. Hallux valgus innebär att du kan ha smärta på grund av tryck från skorna. Smärtan ökar oftast vid ökad belastning och smärtans intensitet beror på hur mycket snedställd tån är.

Man vet inte riktigt varför man utvecklar hallux valgus. Trånga skor och höga klackar är ofta en bakomliggande faktor men en del människor utvecklar hallux valgus utan att det nödvändigtvis är på grund av skorna.

Behandling och hjälpmedel för hallux valgus

Allvarliga problem med hallux valgus är tyvärr bara möjligt att behandla genom operation. De flesta som har drabbats av hallux valgus behöver emellertid inte söka vård hos läkare. Vid tidiga och lindriga besvär så kan du själv förebygga att tillståndet inte blir värre, lindra smärtan och hjälpa foten att behålla sin naturliga form. Ju tidigare du kommer igång med behandlingen, ju större sannolikhet finns det att dina problem inte hinner bli allvarliga. Använd bra, mjuka och rymliga skor och tillsammans med olika hjälpmedel som du hittar hos oss så kan du ge dina fötter de bästa möjliga förutsättningarna.

Här kan du se en sammanställning av de olika typer av produkter som du hittar hos oss:

  • Tidiga och lindriga besvär av hallux valgus behandlas med mjuka, rymliga skor tillsammans med en pelottsula för att på så sätt försöka att bygga upp det främre fotvalvet.

  • Hallux Valgus tåspridare placeras mellan stortån och övriga tår. Tåspridaren för stortån tillbaka till sin normala position och ger ett behagligt stöd till foten. Detta skydd rekommenderar vi att du använder preventivt under dagen. Vi har tåspridare i olika storlekar och modeller för flera olika behov.

  • Hallux Valgus skydd kan fungera som en tåspridare samtidigt som du får skydd och avlastning för knölen vid stortåns bas. Skydden finns i olika material. Hallux Valgus tunt gelskydd är en tunn och mjuk modell som är smidig att ha på sig i skorna och inte tar så stor plats vid stortån. Skyddet skyddar problemorådet från tryck och friktion från dina skor. Hallux Valgus skydd och tåspridare är en tjockare variant då skyddet även kompletterats med en tåspridare. Den ger därför också mer avlastning och för även stortån tillbaka på plats genom sin tåspridarfunktion. Kom ändå ihåg att välja bekväma skor, där det finns plats för tårna utan att skorna blir för lösa. Då får du störst glädje av ditt hallux valgus skydd och det håller längre. Hallux valgus skydd och tåspridare är bra för dig som har problem med smärtsamma knölar vid stortåns bas.

  • Hallux Valgus nattstöd använder du nattetid. Nattstöd fungerar som en stödskena, som försiktigt rätar ut tån medan du sover och ger samtidigt skydd till foten om du har ont.

  • Upplever du smärtor i stortåleden, dvs. högre upp i tån, kan en mjuk sula hjälpa mot tryck från skon. Mjuka gelesulor av silikon är fjädrande och ger lindring år ömma fötter.
  • Om du upplever att tårna pressar mot varandra kan du också ha glädje av tåringar och tåtuber med huva som sätts på tårna för att skydda och för att förebygga t.ex. blåsor och skavsår.

Hallux Valgus skydd - så ökar du hållbarheten

Flera av Hallux Valgus produkterna för dagsbruk framställs i tunn silikon för att inte störa i skorna. Därför kan de vara lite ömtåliga.

Men du kan givetvis öka hållbarheten genom att ta extra väl hand om dem:

Om du har problem med Hallux Valgus bör du välja dina skor med omtanke - det gäller även när du använder våra skydd. Det är viktigt att du väljer en skomodell med plats för tårna, och så långt det går undviker högklackade eller spetsiga skor: Skorna ska å andra sidan inte vara så stora att de sitter för löst och ger onödigt slitage på stödet. Det är också bra att tänka på att välja skor i material som kan andas, t.ex. läder, textil eller sandaler. När du väljer strumpor så tänk gärna på att välja material som låter huden andas, som t.ex strumpor med innehåll av ull, bomull eller bambu.

Var försiktig när du tar av och på Hallux Valgus skyddet, och akta så du inte råkar dra för hårt. Använd inte heller ditt hallux valgus dagskydd på natten. Här rekommenderar vi i istället vårt Hallux Valgus nattstöd.

Du kan tvätta skyddet för hand med mild tvål under rinnande ljummet vatten.

Vad är skillnaden mellan hammartå och hallux valgus?

Väldigt förenklat är det så här: Vid hammartå är det oftast de mindre tårna som drabbas och blir krokiga ”neråt”. Vid Hallux Valgus är det stortån som böjer sig åt sidan in mot de övriga tårna. Detta tillstånd medför ofta att du får en smärtande knöl nedanför stortån på fotens insida. Hammartå och Hallux Valgus uppträder ofta tillsammans och vi har produkter som kan användas både för behandling av Hallux Valgus och behandling av hammartå.

Viktigt att tänka på när du använder Hallux Valgus hjälpmedel

Om du använder olika skydd och hjälpmedel mot Hallux Valgus är det några saker du bör tänka på:

  • Om du använder ett hjälpmedel som ligger direkt mot huden så se till att du någon gång per dag tar bort hjälpmedlet så huden kan andas. Det gäller speciellt om du använder ett tätslutande silikonskydd.

  • Använder du Hallux Valgus tåspridare så tänk på att skyddet inte ska användas dygnet runt. När du tar bort tåspridaren så torka torrt mellan tårna och se till att huden inte blivit irriterad eller att du fått blåsor.
  • När du använder tåspridare ska du också ha en storlek som passar dig. Vi har olika modeller och storlekar som passar för olika behov. Se till att du hittar något som passar. Ibland kan olika modeller av tåspridare passa olika skor och/eller aktivitet. Den tåspridare som passar i högklackat kanske inte passar för löpning osv.
  • Använder du nattspjälk så ska den inte sitta för hårt kring tårna. Det är viktigt att du inte får skavsår under natten.

Har du frågor om våra produkter för hallux valgus är du alltid mycket välkommen att mejla. Skriv bara till info@butik21.com, så hjälper vi dig!