På svenska In English 

Om stödstrumpor  

Stödstrumpor är en fantastisk produkt. De hjälper till att hålla benen pigga och snygga och underlättar för hjärtat att pumpa runt blodet i benen. 

Du kan läsa mer om stödstrumpor på stodstrumpor.nu.

Snygga stödstrumpor och roliga stödstrumpor

För "stödstrumpa" får man teoretiskt kalla vilken strumpa som helst, det säger ingenting om kompressionsklass, graderad kompression, passform osv. Bara för att en strumpa har beteckningen "stödstrumpa" innebär inte det att den ger den effekt som den säger sig göra! 

Många förknippar ändå stödstrumpor med en viss medicinsk funktion. Därför väljer vi på fotgrossisten att bara kalla våra strumpor för stödstrumpor om de har åtminstone en mild kompression (12 mmHg och uppåt). Stödstrumpor med en mild kompression passar bra i förebyggande syfte och exempelvis när man reser.

Alla våra stödstrumpor har en snygg design och håller högsta kvalitet. Du kan läsa mer om stödstrumpor och kvalitet nedanför. 

Stödstrumpor och kompression

Stödstrumpor finns alltså med lite olika kompression och nedan hittar du information om vad olika kompression uppnår.

Hos fotgrossisten är det alltid så att den nämnda kompressionen gäller kompressionen vid ankeln. Vid vaden uppnås 70% av nämnd kompression och vid låret 40% (detta kallas för graderad kompression). Du bör alltid se till att dina stödstrumpor har graderad kompression för att ge den effekt på blödflödet som gör dina ben piggare, lättare och mer välmående.

Swedish Supporters kompressionsklasser för stödstrumpor: 

  • Kompression 12-17 mmHg - Tjocklek 70 DEN
    Stödstrumpor med 70 den (= mild kompression) används för att förebygga svullnad i benen, förbättra blodcirkulationen i benen och lindra trötthet i benen. Bra att ha när man flyger.
  • Kompression 18-22 mmHg - Tjocklek 140 DEN 
    Swedish Supporters stödstrumpor i klass 1 används för behandling vid de första tecknen på kroniskt nedsatt blodcirkulation i benen, för att förbättra cirkulationen i benen och för att avlägsna vätskeansamling i benen.
  • Kompression 22-27 mmHg - Tjocklek 280 DEN
    22 mmHg och uppåt (=klass 2) är en kompression som används vid ödem, åderbråck, flebit och som stöd efter operation. En patient som vill använda klass 2 för första gången ska alltid fråga sin läkare eller annan vårdpersonal. 

Vem behöver vilka stödstrumpor?

En stödstrumpa utgår från omkretsen kring ankeln, gör den inte det så är det inte en riktigt kompressionsstrumpa. Omkretsen ska mätas på morgonen, direkt efter att patienten har gått upp. OBS! Många färgglada stödstrumpor och roliga stödstrumpor som man kan köpa i vanliga butiker motverkar syftet eftersom de inte är anpassade för individens behov och inte kräver ankelomkrets och/eller vadomkrets för att bestämma rätt storlek.

Stödstrumpor passar alla som går, står eller sitter mycket. Till exempel får många frisörer, kirgurger etc. snabbt problem med åderbråck. Men det kan förbyggars och motverkas med stödstrumpor. Fotgrossisten erbjuder väldigt snygga stödstrumpor, både stay-up, stödstrumpbyxor och vanliga knästrumpor i både mikrofiber, nylon och med bambus- eller bomullsinslag. 

Snygga stödstrumpor och roliga stödstrumpor

Stödstrumpor är något som många förknippar med äldrevård och inte med dagens snygga och sköna stödstrumpor som mer påminner om vanliga nylonstrumpor är något relaterat till vården.

Däremot bör man vara försiktig när man tittar på vad som populärt går under beteckningen roliga stödstrumpor eftersom de väldigt ofta är roliga lite tjockare strumpor med tryck på. Vi har för alla behov. Fotgrossisten erbjuder dig som företagskund stödstrumpor för män, stödstrumpor för gravida, apotekets stödstrumpor, resestrumpor, sport kompressionsstrumpor (t.ex. för löpning) och färgglada stödstrumpor. Men vi säljer inte stödstrumpor utan kvalitet, utan bara stödstrumpor med graderad kompression som anpassas med hjälp av åtminstone ankel- och/eller vadomkrets.

Du bör aldrig nöja dig med någon annat än riktiga stödstrumpor!