På svenska In English 

Kompression och kompressionsklasser

Kompression betyder enligt Sveriges Allmänna ordlista (SAOL) "sammanpressning" eller "sammantryckning". När det gäller stödstrumpor så kan man förklara kompression som trycket som gör att strumpan pressar eller trycker ihop benet.

Något som är väldigt viktigt är att strumpor man använder har graderad och avtagande kompression. Det innebär att kompressionen är som högst vid fotankeln och sedan avtar längre upp på benet. Annars finns risken att kompressionen är högst på vaden eller vid knävecket vilket riskerar att skapa ett tryck som motverkar blodflödet istället för att underlätta för blodflödet.

Indelning i kompressionsklasser

För stödstrumpor är det väldigt viktigt att man kan mäta hur mycket, eller hur hårt strumporna pressar samman benet. Det behövs för att varje person ska få rätt stödstrumpa och rätt tryck. Trycket mäts i mmHg och ju högre mmHg desto högre tryck.

Stödstrumpor är inte en skyddad term i Sverige och vem som helst får kalla vad som helst för stödstrumpa. Det gör att det inte finns någon exakt klassificering av kompressionsklasser som tillverkarna kan hålla sig till. Det finns en standard inom sjukvården för det vi kallar för kompressionsstrumpor och så finns det normer som ”vanliga” stödstrumpor brukar hålla sig inom.

Medicinska kompressionsklasser

Kompressionsklass 1 är kompression 15-21 mmHg och ordineras när man har lättare åderbråck, problem med svullna och trötta ben (till exempel vid graviditet) eller efter operation.

Kompressionsklass 2 är kompression 23-32 mmHg och ordineras vid svårare åderbråck, venösa problem och i samband med operation. Vi rekommenderar endast att du köper kompressionsklass 2 efter samråd med läkare.

Kompressionsklass 3 är kompression 34-46 mmhg vilket är väldigt hårt tryck som vi inte tillhandahåller i vår butik. Detta eftersom läkare/vårdpersonal bör ta mått och se till att strumpan blir måttanpassad.

Normer för kompressionsklasser för ”vanliga” stödstrumpor

Vanliga stödstrumpor är sådana som du normalt hittar i vårdbutiker, på apotek och hos vissa fotterapeuter. Varför de skiljer sig kompression är svårt att svara på men en rimlig förklaring kan vara att de är billigare att tillverka vilket gör att de får lägre pris och är lättare att sälja.

Det är viktigt att tänka på att även dessa stödstrumpor ska ha graderad kompression.

Mild kompression: Mild kompression kallas normalt stödstrumpor som har lägre kompression än 18 mmhg. Det normala för nylonstrumpor är 12-17 mmHg. Det finns strumpor med så låg kompression som 13-15 mmHg men det är mer normalt tryck än en riktig stödstrumpa.

Medelhård kompression: Ibland även kallat kompressionsklass 1 även om det inte uppfyller normerna för medicinsk standard klass 1.

Medelhård kompresson är oftast 18-22 mmHg men exempelvis en internationell tillverkare som Jobst har kompresson 15-20 mmHg eftersom det är en normal standard i USA.

Hård kompression: Normalt är hård kompression (även kallad kompressionsklass 2 även om det inte är europeisk norm för kompressionsklass 2) 22-27 mmHg. Även här särskiljer sig Jobst som har kompression 20-30 mmHg på de strumpor de tillverkar med lite högre kompression.

Att Jobst skiljer ut sig vad gäller kompressionsmåtten beror enbart på att de utgår från amerikansk standard. Det är en kvalitetstillverkare med väldigt bra strumpor.

Viktigt vad gäller kompression och passform

Det är viktigt att man utgår från sina egna mått när man väljer stödstrumpor och kompressionsstrumpor. Välj aldrig en mindre modell för att få högre kompression och ta aldrig en högre kompressionsklass för att de ska ge bättre effekt. Det är viktigt att välja en strumpa som utgår från dina mått och som ger den kompression du behöver, varken mer eller mindre. 

OBS!

Vi rekommenderar att man alltid konsulterar läkare eller annan vårdpersonal innan man väljer stödstrumpor med hård kompression (kompressionsklass 2)