På svenska In English 

Medicinska stödstrumpor klass 2

Stödstrumpor i kompressionsklass 2 (CCL2) har en kompression av 23-32mmHg. Det är den officiella standarden för Stödstrumpor klass 2. Stödstrumpor klass 2 rekommenderas t.ex. efter kirurgi för kronisk venös insufficiens, svåra åderbråck, flebit, lymfödem efter blodpropp eller svåra trötthetssymtom i benen.

Kom ihåg att alltid tala med din läkare innan du använder stödstrumpor i kompressionsklass 2.

Varför kompressionsklass 2?

Kompressionsklass 2 har en mycket hård kompression jämfört med andra kompressionsklasser och får därför endast användas med samråd av läkare eller annan medicinsk personal!

Medicinska kompressionsstrumpor klass 2 har en kompression runt fotleden på 23-32 mmHg och uppfyller de europeiska standardkraven för en CCL2 strumpa. Den hårda kompressionen passar de som har större ödem, kronisk venös insufficiens och svåra åderbråck. Den minskar även svullnad efter ytlig flebit eller rekommenderas av läkare efter vissa behandlingar och kirurgiska ingrepp.

Om du redan har svåra åderbråck är klass 2 lämplig för profylax av trombos och för att förhindra nya åderbråck, exempelvis på flygresor under graviditeten och i vardagen.

Modeller i kompressionsklass 2

Du kan välja mellan CCL2 stödstrumpor, lårhöga strumpor, CCL2 stay-ups eller CCL2 strumpbyxa. Alla produkter finns med eller utan tå. Om din läkare ej har rekommenderat vilken modell du ska köpa måste du utgå från vilka problem du har och vad som är mest bekvämt för just dig. Läs mer om att välja rätt modell på vår guide om kompressionsstrumpor klass 2.

Hitta rätt storlek

Med kompressionsstrumpor klass 2, det vill säga med kompression över 22 mmHg är det extra viktigt att du väljer rätt storlek och mäter dina mått exakt, särskilt vid ankeln. All information om hur du ska mäta och hitta din storlek finns på vår storlekstabell som du kan hitta under ”köp” knappen i varje produktbeskrivning. Om du fortfarande är osäker på din storlek, vänligen hör av er till oss på info@butik21.com så besvarar vi dina frågor så fort vi kan!

Medicinska kompressionsstrumpor klass 2 eller stödstrumpor klass 2?

Medicinska kompressionsstrumpor uppfyller som tidigare nämnt den europeiska standarden för en CCL2 kompressionsstrumpa och garanterar en viss kompression. Dessa noggranna krav uppfyller inte en vanlig stödstrumpa. Om du av medicinska skäl har blivit rekommenderad att bära stödstrumpor så råder vi dig att köpa en medicinsk kompressionsstrumpa (som uppfyller EU standarden) för att vara säker på att du får rätt kompression. Om du inte behöver ha en garanterad kompression motverkar både stödstrumpor och medicinska kompressionsstrumpor trötta/svullna ben och åderbråck.

Stödstrumpor finns som mild, medelhård (klass 1)eller hård (klass 2) kompression medan medicinska kompressionsstrumpor bara finns i klass 1 (medelhård) och klass 2 (hård). Dessa är unisex och passar både män och kvinnor.