På svenska In English 

Varför stödstrumpor under graviditeten?

Många gravida kvinnor rekommenderas att bära stödstrumpor under sin graviditet - och av goda skäl. Just under graviditeten behöver du ge särskild uppmärksamhet åt dina ben.

Stödstrumporna ökar blodcirkulationen i benen och med rätt kompression och tryck hjälper de blodet att passera snabbt och enkelt genom venklaffarna utan att flyta tillbaka och samlas i fötter eller ben. Stödstrumpor (specifikt stödstrumpbyxor) avlastar även trycket i benen vilket motverkar trötta och tunga ben. För bästa effekt bör du använda stödstrumpbyxor, om inget annat föreskrivs -regelbundet och under hela dagen från gryning till läggdags, men ej på natten.

I nedanstående text kan du hitta mer information - bland annat om hur man kan undvika benproblem under graviditeten.

Vad händer med benen under graviditeten?

I förbindelse med graviditeten fördubblas blodvolymen i kroppen och venerna ska pumpa en betydligt större mängd blod till hjärtat och till resten av kroppen än vad den är van vid. Vid graviditet ökar även serum nivåerna av hormonet progesteron. Progestiner är viktigt under graviditeten och skyddar bland annat det befruktade ägget. Dock är en effekt av progestin lös bindväv vilket är logiskt för en graviditet men inte optimalt för vackra ben. Progestinerna, det så kallade ”graviditetshormonet” expanderar venerna eftersom livmodern växer och blir tyngre vilket skapar ett tryck på den så kallade hålvenen. Det skapar en obehagskänsla eftersom venklaffarna som reglerar flödet av blod till hjärtat inte längre kan stänga ordentligt när venerna är alltför utvidgade.

När blodet pumpas från benen upp till hjärtat, pumpas den förbi olika venklaffar. Venklaffarna fungerar som en svängdörr som bara kan öppnas i en riktning vilket förhindrar att blodet på grund av tyngdlagen ska strömma tillbaka ner i benet. När venklaffarna inte stängs helt och när blod rinner tillbaka kan åderbråck uppstå.

En annan konsekvens av högt progestinhormon kan vara ödem, det vill säga en vätskesamling i benen. Då är venerna starkt utvidgande, kan även vara något utskjutande och ofta svullna på kvällen efter ett långvarigt stående eller sittande vilket leder till trötta, tunga och värkande ben. Detta bör om möjligt förhindras eftersom ödem kan orsaka smärta och obehag. Åderbråck kan även vid hård påfrestning (såsom långdistansflygningar, långvarigt stående eller sittande) öka risken för trombos eller blodpropp.

Risken för trombos under graviditeten är låg men ökar efter förlossningen – särskilt vid kejsarsnitt och svår blodförlust om man har åderbråck. Att även bära stödstrumpor efter graviditeten är därmed att rekommendera.

 

När under graviditeten bör man börja använda stödstrumpor?

Det finns ingen allmän riktlinje om när, vilken månad, gravida kvinnor rekommenderas börja använda stödstrumpor. Detta är mycket individuellt, men följande rekommenderas:

 • Om du lider av svag bindväv bör du använda stödstrumpor redan från början, detsamma gäller vid åderbråck eftersom din vikt kommer öka under graviditeten och därför öka trycket på dina vener.
 • Om du tidigt upptäcker symptom såsom något utskjutande/svullna vener eller har svårt värkande ben efter långvarigt stående eller sittande bör du även då börja använda stödstrumpor.
 • Om någon i familjen (t ex mamma eller pappa) har åderbråck, bör du redan  från början använda stödstrumpor. Men det är inte nödvändigt senare under graviditeten när magen börjar växa och bli märkbart större och tyngre.
 • Vid resa, till exempel buss, bil eller en längre flyg-eller tågresa rekommenderas att använda stödstrumpor redan från tidig morgon men även dagen innan avresa.
 • Om du upptäcker att du på kvällen efter långa perioder av stående eller sittande, eller vid allmän trötthet, ömmande och svullna ben, kan du dagen efter använda stödstrumpor för att lindra eller förhindra samma symtom dagen efter.

Även om du inte har några av dessa problem, kan du i de senare månaderna använda stödstrumpbyxor. Många gravida kvinnor finner stödet som en trevlig lättnad för den extra vikten.

Rådfråga dock alltid din läkare eller barnmorska vad de finner mest lämpligt för just dig.

 

Kan jag själv bestämma om jag ska använda stödstrumpor under min graviditet?

 Om du är osäker, tala först med din läkare eller bansköterska. Kontrollera även om du någonsin kommer tillåtas använda stödstrumpor generellt.

Till en början rekommenderas, som första användningen - stödstrumpor. Om du är allmänt frisk utan starka åderbråck kan du använda en mild kompression (kompressionsklass 1) vid flygresor och ömma/trötta ben.

 

För att förhindra vätskesamlingar i benen och åderbråck under graviditeten

Om du använder stödstrumpor (särskilt viktigt på sommaren när det är varmt) och även följer nedanstående råd kan du i flesta fall undvika problem med venerna under graviditeten.  Många av råden är även generellt viktiga för att förbättra blodcirkulationen.

 • Var noga med att dricka mycket vätska, helst vatten.
 • Undvik att sitta med benen i kors.
 •  Sätt gärna upp fötterna på en pall eller lägg dig ner ibland så underlättar du för venklaffarna att föra tillbaka blodet till hjärtat.
 • Inte sitta eller stå stilla för länge åt gången, men var noga med att röra på dig ibland för att få igång blodcirkulationen.
 • Gör några enkla övningar. Ligg exempelvis på rygg och cykla med benen i luften eller prova försiktigt att sträcka dig ner till tårna när du står upp. Du kan även dra ihop tårna och sedan slappna av igen.
 •  Ta växelvarma bad (där du avslutar med kallt vatten).
 • Simma.
 • Cykla under de första månaderna (om läkare/barnmorska ej rekommenderat annat).
 • Vid flygning använd en kompressionsklass högre än normalt (rådfråga alltid läkare/barnmorska först)
 • Inte röka och undvika koffeinhaltiga drycker såsom kaffe
 • Undvik för mycket värme på benen, till exempel att sitta med benen länge i direkt solljus.
 • Gå med löst sittande byxor eller kjol så att kläderna inte sitter för hårt på benen.
 • Undvik tunga lyft.

 

Om åderbråck har varit vanligt förkommande under graviditet i din familj riskerar du att få åderbråck även om du använder stödstrumpor. Men du kan förhindra att det blir värre och även minska risken för ödem och blodproppar om du använder stödstrumpor.

Försvinner åderbråcken efter graviditeten?

 Efter förlossningen visar det sig ibland att det som liknar åderbråck avtar lite, detta eftersom det egentligen handlar om uppsvullna vener. Om du dock har fått åderbråck under graviditetet förvinner de tyvärr ej efter förlossningen utan måste avlägsnas genom operation. Därför är det av stor vikt att du tar väl hand om dina ben under graviditeten för att på bästa möjliga sätt förhindra att åderbråck uppstår. Om du använder stödstrumpor så ökar chansen att du fortfarande har fina ben efter din graviditet.

 

Vilken typ ska jag välja – stödstrumpa eller strumpbyxor?

Om din läkare eller barnmorska inte rekommenderar en specifik modell så följer ett antal tips:

Stay-ups tycker många kvinnor är bekväma eftersom:

 • Bra variation till tights.
 • Du kan använda en höfthållare för att hålla de på plats.
 • Vissa kvinnor tycker att stödstrumpbyxor känns för ”instängt”.
 • Lättare att gå på toaletten.

Stödknästrumpor är bra när:

 • Du inte har problem med åderbråck, upplever spänning/svullnad i benen eller har framträdande vener ovanför eller runt knät.
 • Daglig användning (inte när du ska ut och resa)
 • Du vill komplettera med andra typer av stödstrumpor.

Stödstrumpbyxor är bäst lämpade för graviditet eftersom:

 • Du behöver stöd för hela benen, exempelvis om du har åderbråck ovanför knät, problem med vätskeansamling eller om du vill ha stöd för magen.
 • Om du har kortare kjolar eller shorts.
 • Om du vill känna dig varm och skyddad.  

 

Vilken kompressionsklass ska jag välja när jag är gravid?

 

Stödstrumpbyxor för gravida kvinnor med mild kompression

Stödstrumpbyxor med mild kompression används vid tidiga tecken på åderbråck och svullna vener/ben.  De verkar förebyggande och ger stöd åt den växande magen.

Stödstrumpbyxor för gravida kvinnor med kompressionsklass 1

Stödstrumpbyxor med kompressionsklass 1 (medelhård) används för svullna ben. De hjälper värkande eller trötta ben och förhindrar uppkomsten av svårare åderbråck.

Stödstrumpbyxor för gravida kvinnor med kompressionsklass 2

Stödstrumpbyxor med kompressionsklass 2 (hård) används endast i samråd med läkare.

Du kan läsa mer om kompressionsklasser under ”stödstrumpor information – Om stödstrumpor” i vänstra kolumnen.

 

Osäker på din storlek? Behöver du ytterligare råd?

Om du är osäker på storlek och önskar ytterligare råd vänligen kontakta oss på info@butik21.com. Vi återkommer så fort vi kan.

Rådfråga alltid din läkare eller barnmorska om vilken stödstrumpa som passar dig. Även om vi har många års erfarenhet och strävar efter exakthet och fullständighet kan vi ej hållas ansvariga för eventuella fel och brister på webbplatsen eller vid missbruk av våra produkter eller av vår information.